Hoewel de temperatuur ons nog niet het gevoel geeft en we écht wel een beetje moe zijn van de kou en de harde wind, is het toch helemaal lente! Afgelopen Paasweekend heb ik drie dagen sneeuw gezien terwijl ik bij mijn familie was. Ondanks deze barre kou werden we in de tuin toch een hoopje aarde gewaar wat in eerste instantie alleen maar leek op een molshoop. Bij nadere inspectie en het weghalen van wat aarde, bleek dat er beginnende krokussen erg hun best aan het doen waren te groeien. Die krokussen lieten hiermee hun kiemkracht wel zien. Er kwam een mooie, lichtgroene wereld tevoorschijn onder de brokken aarde. Ongelofelijk hoeveel kracht er zit in zo'n plantje en hoe sterk deze is om boven de aarde uit te komen.
Koning Winter wordt verdreven, dat laat de natuur ons wel zien, je ziet de krokussen en narcissen omhoog komen, je ziet de knoppen in de bomen, de natuur is er klaar voor. Alles laat vruchtbaarheid zien, alleen verlangen we allemaal naar de warmte en het zonlicht. Het is nu nog de tijd van Ostara of Eostre. De Germaanse godin van de dageraad. De naam Ostara verwijst naar het Oosten, daar waar de zon opkomt, de dageraad is de periode van schemering vóór de Zonsopkomst. Je herkent er ook het woord Easter of Ostern in, Pasen in respectievelijk de Engelse en Duitse taal. In het Oosten van ons land kennen ze ook nog de benaming Oosterfeest. In wezen is dit een lentefeest. In vroegere tijden vierde men dan de overwinning van het licht op de duisternis. Het Paasfeest vanuit de Christelijke traditie heeft dit ook wel in zich. Het licht van Pasen betekent de wederopstanding, de verrijzenis van Jezus die wordt gezien als het licht van de wereld, ook dit betekent vernieuwing.

Alles staat nu in het teken van het nieuwe licht dat levenskracht geeft, vernieuwt en zaadjes laat ontkiemen. Op sommige plaatsen in Nederland, met name in het Oosten worden er Paasvuren ontstoken, een eerbetoon aan Ostara en een symbool voor het verbranden van de winter en de boze geesten om plaats te maken voor het nieuwe. Een Paasvuur reinigt en zorgt voor vruchtbare aarde. Al het snoeimateriaal van de tuin of het land gaat op een grote stapel en komt weer terug in de keten van de natuur.
Ostara wordt vaak afgebeeld met hazen en eieren, deze symboliseren vruchtbaarheid. Een haas kan opnieuw worden bevrucht terwijl ze nog zwanger is. In veel culturen wordt het ei gezien als het Kosmische Ei van waaruit al het leven voorkomt. We kunnen in de aankomende periode weer een frisse start maken en de ongekende mogelijkheden van onze wensen en plannen die ontkiemen ervaren en toelaten, laat daarbij je passie toe, de overgave aan dat wat voor jou belangrijk is en waar jij je voor wilt inzetten!
Door Christel Nijland (Shama Kaur)